עקיצת מדוזה

זה קרה באמצע יום מושלם. השמש זרחה, הילדים בנו ארמונות בחול והריח המלוח של מי הים עטף את האוויר. גל קטן הגיע, הילדה קפצה לתוכו ואז זה קרה. צרחה חדה מתוך המים הגיע לאוזנם של ההורים שהמתינו על החוף. צריבה חדה, בלתי נסבלת כמעט על הירך. בתוך שניות, החוויה המושלמת של חוף הים הפכה לכאב צורב ובלבול. כן, זו הייתה עקיצת מדוזה. אחת מתופעות הקיץ הישראליות שאנחנו מעדיפים לשכוח, אבל צריכים ומוכרחים לדעת להתמודד איתה נכון.

סוגי המדוזות הנפוצות בישראל

כשהקיץ מגיע והים מתחמם, עונת המדוזות נפתחת ויחד איתה מגיעים אל חופי ישראל כמה מינים עיקריים:

  • מדוזת החוטית נודדת (Rhopilema nomadica) המין הנפוץ והצורב ביותר בחופי ישראל. היא מגיה אלינו מים סוף ולים התיכון היא הגיעה דרך תעלת סואץ. הצריבה שלה עלולה להיות חזקה במיוחד ולהשאיר סימנים.
  • מדוזת החבית (Rhizostoma pulmo) מדוזה גדולה בצבע לבן-כחלחל, בעלת מראה מרשים אך פחות צורבת. נחשבת לנפוצה יחסית, בעיקר בצפון הארץ.
  • המדוזה הסגולה (Pelagia noctiluca) מדוזה קטנה יחסית אך צורבת מאוד. צבעה סגלגל ולעיתים כמעט שקוף, מה שהופך אותה לקשה לזיהוי ולמסוכנת יותר.
  • מדוזת אורליה (Aurelia aurita) מוכרת גם כ"מדוזת החרמון". מדוזה עגולה עם עיטור דמוי פרח במרכזה. הצריבה שלה חלשה מאוד ולעיתים כלל אינה מורגשת.

בשל הקושי בזיהוי מדויק של המדוזה בזמן אמת, מומלץ להתייחס לכל עקיצת מדוזה בזהירות ולטפל בה בהתאם להנחיות.

כיצד להימנע מעקיצת מדוזה?

עקיצת מדוזה יכולה להתרחש גם כשלא רואים את המדוזה עצמה. לכן, מניעה מתחילה בהיערכות מוקדמת. לפני שמגיעים לחוף, כדאי לבדוק דיווחים עדכניים על נוכחות מדוזות באזור (אפשר דרך אפליקציות ייעודיות או קבוצות פייסבוק). העדיפו חופים מוכרזים שבהם יש פיקוח והיכנסו לים באזורים שיש בהם זרימה טובה של מים, מדוזות מעדיפות מים עומדים יותר. לבוש ימי צמוד, כמו חולצות גלישה או חליפות שחייה דקות, עשוי להקטין את הסיכון. וחשוב מכל – שימו לב, אם אתם רואים מישהו יוצא מהים בצרחות, חכו רגע לפני שאתם נכנסים.

סימנים לעקיצת מדוזה

עקיצת מדוזה מתבטאת לעיתים קרובות בצריבה מיידית בעור, שמלווה באדמומיות, נפיחות ולעיתים אף בשלפוחיות או פס אדום מסולסל. התחושה יכולה להיות קצת כמו כוויה. במקרים חמורים יותר, במיוחד אצל ילדים או אנשים רגישים, עשויים להופיע גם תסמינים מערכתיים כמו בחילה, סחרחורת, קוצר נשימה או תגובה אלרגית. אם מופיעים תסמינים כאלה יש לפנות לטיפול רפואי מיידי.

מה עושים במקרה של עקיצה?

ראשית, אל תשטפו את האזור במים מתוקים הם עלולים לגרום לשחרור נוסף של ארס. במקום זאת, שטפו עם מים מלוחים מהים עצמו. ניתן גם להניח בזהירות חומץ (אם יש) כדי לנטרל את פעולת הארס. הסירו שאריות של זרועות מדוזה בעזרת כפפות או קצה של כרטיס אשראי, לעולם לא בידיים חשופות! לאחר מכן, הרגיעו את האזור עם קומפרס קר (לא קרח ישיר). ניתן ליטול משכך כאבים אם הכאב חזק. כמובן, אם יש סימנים חריגים, גשו לרופא או למוקד רפואי בהקדם.

המרכז לרפואת חירום, תמיד צעד אחד לפניכם

כדי שהקיץ יישאר רגוע ובטוח, המרכז לרפואת חירום מזמין אתכם להיערך מראש עם ערכת עזרה ראשונה מותאמת לחוף הים, הכוללת את כל מה שצריך לטיפול ראשוני בעקיצת מדוזה, החל מתמיסות חיטוי וחומץ רפואי, דרך כפפות חד"פ ועד ג'לים מרגיעים. הערכות נבנו בליווי מקצועי של צוות רפואי מנוסה ומתאימות לכל משפחה שמבקשת לבלות בקיץ בראש שקט.

התכוננו מראש, כי כשמדובר בבריאות שלכם ושל הילדים כל דקה חשובה.

כתבות נוספות