מכשיר הנשמה (Medical ventilator) מיועד להנשמה מלאכותית ובאופן שמכניס ומשחרר אוויר לריאות של מטופל שלא מסוגל לנשום כראוי או בכוחות עצמו – מצב רפואי שמכונה אי ספיקה נשימתית. במרכז לרפואת חירום תוכלו לרכוש מכשירי הנשמה מתקדמים כחלק ממערך הציוד הרפואי הדרוש ולספק באמצעותו מענה לכל אדם בעת הצורך.

  • הכל
  • חמצן ווסתים
  • סקשן
  • ערכות החייאה והנשמה
  • ציוד הנשמה

מכשיר הנשמה עשוי להציל חיים

כולנו מכירים בצורך שבמכשירי הנשמה, אך נדמה שבעקבות הקורונה התעצם סביבם השיח ובייחוד לאור החשש ממחסור במכשירי הנשמה, בעת שאדם שקרוב אלינו זקוק להם על מנת לשרוד. לאור הנושא חשוב לדעת מהן האפשרויות המוצעות בשוק וכיצד מתפקד מכשיר הנשמה, שכן הטכניקה התפתחה אך הנתונים מראים שעד 10% מהחולים שהונשמו במחלקות קשות ובטיפול נמרץ בבתי החולים, לא נגמלים מההנשמה ומאושפזים במחלקות השונות כחולים כרוניים.

האם יש סוגים של מכשירי הנשמה?

את ההנשמה במצבי חירום אפשר לבצע על ידי מכונת הנשמה ידנית, אם כי לרוב המכשירים הקיימים הם אוטומטיים ונמצאים במוסדות הרפואה הדחופה, יחידות הטיפול הנמרץ וכמכשירים ביתיים. חשוב להבהיר שמכשיר הנשמה הוא מכשיר שונה מרספירטור (respirator ובעברית: מנשם), שמתפקד כמכשיר לסינון האוויר.

מתי נשתמש במכשיר הנשמה?

כאשר אדם חווה כשל נשימתי ועשוי להיכנס לכדי אי ספיקה נשימתית, יש להגיש לו עזרה הכוללת הנשמה מלאכותית. המכשיר האוטומטי אמור להזרים אוויר לריאות במצב שבו הן לא מתפקדות בכוחות עצמן ובדומה להנשמה מפה לפה, שמתרחשת בשטח בהיעדר האמצעים המתאימים. כך או כך, מדובר בפעולת חירום מידית שעשויה להציל חיים.

אך מדוע נגרם כשל נשימתי? ובכן, ייתכן שמדובר בבעיית חמצון או אוורור, המבטאת בשני המקרים אי ספיקה נשימתית. בעיית חמצון מוגדרת כמצב שבו לא נכנס די חמצן למערכת הדם, כתוצאה מדלקת ריאות חריפה, בצקת בריאות ואפילו דימום ריאתי. בעיית אוורור מתרחשת כתוצאה מחסימה של נתיבי האוויר, פגיעה מוחית שמשבשת את מתן ההוראות למערכת הנשימה, מחלת ריאה חסימתית וגם שיתוק בשרירי הנשימה, גם כתוצאה מניוון שרירים.

בכל אחד מהמצבים האמורים, הנשמה מלאכותית תתרחש כפעולת חירום דחופה. יחד עם זאת, ישנם כאמור חולים שיזדקקו להנשמה כרונית גם לאחר מכן שכן הם סובלים מפגיעה צמיתה בעצבי שרירי הנשימה, ביכולת לשמור על דרכי האוויר פתוחים, לחץ תוך גולגולתי ועוד.

סוגי הנשמה אפשריים בפעולת המכשיר

השימוש במכשיר הנשמה מציע שלושה סוגים מרכזיים של הנשמה מלאכותית:

הנשמת לחץ

מצב שבו מכשיר ההנשמה מגדיר את כמות האוויר שיוזרם לתוך הריאות, בהתאם למדד לחץ האוויר שצריך להתקבל בריאות.

הנשמת נפח

מצב שבו מכשיר ההנשמה ממשיך להזרים אוויר לתוך הריאות, עד לקבלת נפח שהוגדר למכשיר מראש.

הנשמת זמן (הנשמה על פי זמן)

מתן הנשמה מלאכותית באמצעות המכשיר עד לסיומו של פרק זמן קצוב שהוגדר למכשיר מראש.

צורך בשימוש במכשירי הנשמה

הסיבות השכיחות לביצוע ההנשמה באופן דחוף הן דלקת ריאות, חבלות ראש קשות, אירוע מוחי ודימום לרקמת המוח, מחלת ריאה חסימתית, דום לב שכלל החייאה מלאה וצורך בהנשמה, מחלת ניוון שרירים, אי ספיקת לב ומחלות ניוון שרירים.

חולים שמקבלים הנשמה מלאכותית באופן כרוני (קבוע), עושים זאת גם במסגרות הרפואיות ובטיפול הנמרץ אך גם באופן ביתי, בהתאם למצבם. ישנם מקרים שבהם למרבה הצער לא ניתן לנתק אדם ממכונת ההנשמה בבית החולים, לעומת מקרים שבהם אדם יכול להשתחרר לאשפוז ביתי ולקבל סיוע וליווי מטעם הצוות הרפואי על פי צרכיו ומצבו.

אם אכן מדובר באשפוז ביתי ומכונת ההנשמה עוברת הביתה, יהיה צורך במכשיר קומפקטי ונייד שיאפשר התאמה לתנאים ביתיים. כמובן שמכשור זה שונה בתכליתו ממכונות ההנשמה בבתי החולים, שגודלן וכמות חיבוריהן גדולה ומשמעותית פי כמה וכמה מזו של המנשמים הקטנים והביתיים, שמצויים בין היתר גם בבתי אבות, הוספיסים, מעונות סיעודיים ובדיור מוגן.

אופן ביצוע ההנשמה ע"י מכשיר הנשמה

במהלך ההנשמה, מחדירים דרך הפה לתוך קנה הנשימה טובוס (צינור אוויר) המתחבר גם למכשיר ההנשמה. כעת המכונה תפעל בהתאם לסוג הפעולה שהוגדרה לה (הנשמה על פי מידת לחץ, זמן או נפח) כך שהיא תעניק חמצן שיגיע לכל רקמות הגוף וכמובן למוח עצמו.

אם אדם מסוים אמור להתנתק ממכשיר ההנשמה אך במשך שבועיים ויותר מתרחש קושי לעשות זאת, בדרך כלל מוצע לבני משפחתו של המטופל לבצע פיום קנה (טרכאוסטומה) – פתיחת נתיב נשימה בחלקו הקדמי של הצוואר.

אם לאורך 21 ימים רצופים הגמילה מהנשמה לא צולחת, כך שהמטופל מונשם 24/7 או יותר משש שעות רצופות בכל יממה, הוא מופנה למחלקת הנשמה כרונית להמשך טיפול וניסיונות גמילה מהנשמה, שבה קיימים כמובן מכשירי הנשמה מתאימים.

הסיבה לגמילה היא משום שלהנשמה שהופכת לכרונית נלוות שלל בעיות: זיהומים במערכת הנשימה ובדרכי השתן (כתוצאה מהשכיבה הממושכת), היווצרות של פצעי לחץ (גם הם כתוצאה משכיבה ממושכת בתנוחה מסוימת, או ישיבה בכיסא גלגלים), בעיות בליעה ובהפקת קול מצד המטופל וכמובן פגיעה קשה באיכות החיים שעשויה להיות גם בעלת השלכות נפשיות קשות.

מנשם ידני – מכשיר בלתי נפרד מרפואת החירום

מלבד מכשיר ההנשמה הדיגיטלי המשוכלל, קיים גם מכשיר הנשמה ידני שמוכר גם בשמות: מפוח הנשמה, אמבו או BVM וגם מנשם ידני בשמו העברי הרשמי. המכשיר הידני מכניס ומוציא אוויר לריאותיו של המטופל באופן דומה וגם הוא נחשב לחלק בלתי נפרד ממכשור החירום בעת מצבים רפואיים דחופים, כמו דפיברילטור למשל.

המכשיר נועד גם להחייאה ולהצלת חיים בעת הצורך, כאשר אדם חווה אי ספיקה נשימתית ועד לחיבורו למכונת הנשמה ביחידה לטיפול נמרץ. כיום מכשיר זה נמצא בשימוש גם בקרב צוותי חובשים ומפעלים גדולים וכחלק מאמצעי הצלת החיים הקיימים ברגע של אסון.

גם בעת העבודה עם מכשיר הנשמה ידני יש צורך להחדיר צינורית לניתוב אוויר שתגדיל עבורו את רמת החמצן גם באמצעות בלון חמצן. אחרי שהוחדר מנתב האוויר, המטפל יצמיד ויהדק את מסיכת הנשימה לפנים של המטופל ויוודא שהיא מכסה את האף והפה בצורה הרמטית. כעת עליו לסחוט את המפוח עד להתרוממות של בית החזה של המונשם.

על המרכז לרפואת חירום

המרכז לרפואת חירום בע"מ נוסד בשנת 1989 ונמנה עם החברות המובילות בישראל בתחום אספקת הציוד הרפואי, קורסי החייאה ועזרה ראשונה וגיוס צוותי אבטחה וחובשים לטיולים, אירועים, כנסים ומתחמים בהתאם לחוק. את החברה יסדו בכירי עבר בצה"ל ומד"א שצברו ניסיון רב בשנים ומשלבים בפעילותם את הציוד האיכותי ביותר להצלת חיי אדם, לרבות מכשירי הנשמה מתקדמים.

למרכז שלוש חטיבות מרכזיות: חטיבת הדרכה שמעבירה הדרכות מקצועיות ברפואת חירום (בדגש על עזרה ראשונה והחייאה), חטיבת ציוד ומכשור רפואי בה תמצאו את מיטב המוצרים הרפואיים לרבות אלו של היצרנית Allied שמוצריה משרתים גם את מעבדות החלל של NASA (המרכז לרפואת חירום הוא היבואן הבלעדי של החברה בישראל) וחטיבת כוח אדם רפואי ואבטחה לליווי ואיוש בהתאם לצורך.

לקוחות החברה הם בין היתר בתי חולים, מד"א, צה"ל, התעשייה האווירית, שח"ל, משרד הביטחון, משרד החינוך, הרט"ג, המוסד לבטיחות וגיהות, חברת טבע, רשויות מקומיות, משרדי הממשלה ומוסדות רבים אחרים. החברה תוכל לפעול גם מולכם מתוך תודעת שירות, מקצועיות ואמינות מלאים ולצייד אתכם במכשירי ההנשמה המתאימים לכם ולצרכים האישיים של הארגון או המוסד הרוכש.